Op naar een klimaatneutrale toekomst

Te midden van Massembre neemt een transformerende visie wortel, terwijl het domein ambitieuze doelen stelt om tegen 2030 energieneutraal te worden. Onder leiding van Bram Vermeiren, de Directeur van Massembre, zijn er momenteel innovatieve renovaties en bouwprojecten gaande, die een toewijding belichamen aan een duurzame levensstijl en ecologische verantwoordelijkheid.

Van specifieke ecologische doelen en lopende renovaties tot de aanstaande reconstructie van betaalbare woningen in 2024, deelt Bram Vermeiren informatie over de zorgvuldig uitgestippelde routekaart die Massembre in lijn brengt met een groene en duurzame toekomst.

Dit interview biedt een exclusieve blik achter de schermen van de ecologische evolutie van Massembre, met inzicht in de strategieën, waarden en ambities die de missie voeden naar een meer milieuvriendelijke toekomst.

Ecologische doelstellingen

Wat zijn de specifieke ecologische doelstellingen die Massembre tegen 2030 wil bereiken om energieneutraal te worden?

We willen het gebruik van fossiele brandstoffen in onze exploitatie volledig stopzetten, dat wil zeggen dat we alvast de huidige mazout- en gasketels willen vervangen door efficiëntere toestellen. Momenteel verbruiken we jaarlijks nog minstens 100.000 liter mazout en zo'n 20.000 liter gas. Daar willen we van af door het installeren van een energiecircuit dat een kleine impact heeft op het milieu: een geothermisch warmteveld in de ondergrond en zonnepanelen op de daken als grondstof enerzijds en warmtepompen, boilers en ventiloconvectoren in de gebuwen om de energie om te zetten in warmte. Deze techniek passen we al toe in ons nieuwste gebouw Durlet, en zullen we ook toepassen in de volgende verbouwingsfases in 2025 (gebouwen Etincelles, Freyr, Givet en Hermeton). Tussen 2026 en 2030 zullen we de laatste tranformatie realiseren in ons restaurant, de feestzaal en de drie verblijfspaviljoenen Agimont, Blaimont en Cascatelles. Ondertussen rollen we in 2024 een grootschalige installatie van zonnepanelen uit waardoor we ongeveer 50% (of zo'n 450 MW) van onze elektriciteitsbehoefte zelf kunnen opwekken. Er komen dit jaar ook laadpalen aan de parking en we onderzoeken of we met buurtbewoners of andere organisaties een 'lokale energiegemeenschap' / 'communauté d'énérgie' kunnen oprichten om meer energie met elkaar te delen.

Hoe past dit binnen de waarden van Massembre?

Sinds de start van Massembre eind jaren '50 strijden we voor duurzaam en sociaal toerisme. We willen iedereen de mogelijkheid kunnen geven om op vakantie te komen en passen daarom specifieke tarieven toe. We werken samen met organisaties die de vakantieparticipatie bij specifieke doelgroepen verhoogt en we zijn ons bewust dat we als centrum met een grote beddencapaciteit een belangrijke rol hebben om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Massembre ligt in een uitermate groene en bosrijke omgeving en dat is net onze grootste troef. Die troef willen we graag behouden zowel voor de mensen uit de buurt nu als voor toekomstige bezoekers en vakantiegangers.

Lopende renovaties

Welke renovaties zijn momenteel gaande op het domein, en hoe dragen deze projecten bij aan het behalen van de ecologische doelstellingen van Massembre?

Naast de grote renovaties die gepland zijn de komende jaren en die het finaal sluitstuk zullen vormen van het 'masterplan Heer-Sur-Meuse' uit 2002, zijn we sinds november gestart met een grondige renovatie van 2 verblijfsgebouwen Cascatelles en Blaimont: in cascatelles vervangen we het oude dak door een nieuw dak met isolatie, we vervangen de buitenramen door nieuwe isolerende schuiframen. Daarnaast voorzien we in de 2 gebouwen een nieuwe vloer (coretec), nieuwe douches, laagrendementschauffages, warm en houten meubilair en schilderwerken. Zo brengen we opnieuw een stukje 'natuur' in elke kamer.

Heropbouw

Kunt u meer vertellen over het project van de heropbouw van de 'Budget'-paviljoenen gepland voor 2024? Hoe sluit dit aan bij de duurzame visie van Massembre?

Een volledige renovatie van de 4 budgetpaviljoenen bleek onbegonnen en onbetaalbaar werk, net omdat er heel wat meters dak aan vervanging toe zijn en het huidig comfort in deze paviljoenen nog zeer beperkt is. We breken deze 4 paviljoenen dus af en bouwen 2 nieuwe gebouwen in houtskeletbouw. Dat vermindert alvast onze voetafdruk en zo kunnen we ook in de gebouwenzone terug meer natuur en groen toelaten. Vorig jaar lanceerden we een grote bevraging bij onze belangrijkste klantengroepen (scholen, kazou, ocarina, groepen, families, events, partners) en we kregen meer dan 250 antwoorden en talloze suggesties zoals oa: eneregieneutrale gebouwen, natuurlijke look en liefst met veel hout, meer comfort in de kamer en met terrassen, douche en toilet apart houden, voldoende vergadermogelijkheden en een directe verbinding met het bos en de omgeving. En dat gaan we realiseren met als werktitel voor het ontwerp 'bosrandgebouwen' of 'gebouwen Lisière'. De financiering is zo goed als rond en de bouwvergunning is aangevraagd! Dus hopelijk kunnen we starten in het najaar 2024.

Uitdagingen en kansen

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar Massembre voor staat bij het behalen van zijn ecologische doelstellingen, en welke kansen bieden deze projecten aan de gemeenschap en het milieu?

We zijn dus volop aan het uitzoeken of we een lokale energiegemeenschap kunnen opstarten, want 'energie' blijft toch een grote brok van onze exploitatie. Dat is een redelijke recent kader dat door de Waalse overheid onlangs werd gelanceerd. En dat betekent dat we energie met anderen beter kunnen delen. Want op sommige momenten zullen we meer energie produceren dan nodig, op andere momenten is het andersom. En als je dan de mogelijheid hebt om met elkaar te delen, dan wint iedereen en dan is de kans op verspilling kleiner.

Daarnaast blijven we volop inzetten op lokale en duurzame tewerkstelling voor onze medewerkers, het belangrijkste kapitaal van onze exploitatie. Dat zien we als een belangrijke sociale verantwoordelijkheid. Het duurt soms wat langer om de enkele vacatures ingevuld te krijgen, maar uiteindelijk hebben we een zeer toegewijde en loyale ploeg die de vakantiegangers elke dag opnieuw met een grote glimlach ontvangt, en vaak met carrières van wel 35-40 jaar hier in Massembre! Chique.

Een belangrijke uitdaging die nog meer onze aandacht verdient de komende 2 jaar, dat is het afvalbeheer bij onze exploitatie. We merken wel een redelijke bewustwording en handelingen, zowel bij medewerkers als vakantiegangers, maar dit kan nog veel beter. We moeten nog betere systemen vinden om de hoeveelheid afval te verminderen en beter te sorteren. We zouden onze afvalberg graag met minstens 50% willen verminderen. En we gooien nog veel té vaak dingen weg die we misschien kunnen recupereren of ter beschikking kunnen stellen.

Socio-economische Impact

Hoe verwacht Massembre dat deze renovaties en bouwprojecten een impact zullen hebben op sociaal-economisch niveau in de regio? Zijn er specifieke economische of sociale voordelen voorzien?

De bouwprojecten stellen we open volgens officiële aanbestedingsprocedures, en iedereen kan hierop intekenen. We merken dat ondernemers en zelfstandigen uit de regio over heel wat vakkennis en kunde beschikken en dus vaak ook kunnen deelnemen aan de uitvoering van onze bouwprojecten. Daarnaast verwachten we de komende jaren een verbetering van onze weekendbezetting (in hoofdzaak families en groepen) en dat zal een gunstig effect hebben op de tewerkstelling, lokale partners, het lokaal bestuur en de toeristische attracties.

Welke impact heeft dit voor vakantiegangers die in Massembre verblijven in de komende jaren?

Het comfortniveau en de groene beleving zal voor alle vakantiegangers (zowel jong als ouder) de komende 2 jaren gevoelig verbeterd worden. En we denken dat te kunnen doen aan een nog steeds betaalbare en sociale prijs, in overeenstemming met onze missie en sociale doelstellingen als vzw en de samenwerkingen met verenigingen die de vakantieparticipatie van specifieke doelgroepen die het moeilijk hebben, wil verbeteren.

Samenwerkingen en Partnerschappen

Overweegt Massembre samenwerkingen of partnerschappen met andere organisaties, bedrijven of instellingen om zijn ecologische doelstellingen te bereiken? Zo ja, kunt u hier meer over vertellen?

Absoluut, het is onze overtuiging dat we niet altijd alles zelf moeten of kunnen doen. Wij houden ons vooral met onze kernopdracht bezig, want daar zijn we heel goed in: dat is degelijke accommodatie en lekkere maaltijden aanbieden aan (groepen van) mensen, zowel in de week (vooral scholen en organisaties) als tijdens het weekend (families, groepen, events, vormingen), en dit zowel in de zomer (kazou, ocarina) als in de winter (bedrijven, feesten). Massembre heeft ook een sterke groep van gepassioneerde, vrijwillige wandelgidsen die er elk weekend in de natuur op uit trekken met onze vakantiegangers, want het is inbegrepen in het arrangement en het zorgt ervoor dat onze natuur gewaardeerd wordt en blijft! Daarnaast zoeken we partners die passen bij het realisaren van onze sociale missie en die een toegevoegde waarde bieden en zo zijn er veel: beschermde sociale werkplaats, vrijwillige burgersdienst en alternatieve werkstraffen, avonturenpartners, natuureducatie voor kinderen en jongeren, gidsenbureau's, festivalorganisatoren, lokale zelfstandigen, fietsverhuurders, busfirma, de toeristische dienst van de gemeente, het partnerschap korte keten voeding van lokale biolandbouwers, het gemeentebestuur, steunpunt vakantieparticipatie, tourisme pour tous en natuurlijk kazou, ocarina en CM als belangrijkste stakeholders.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x