Paviljoen Durlet, toonbeeld van duurzame energie
Massembre bevindt zich te midden van 140 hectare aan weelderig groen, beekjes en zelfs een zoölogisch park op een handvol kilometers van de Franse grens. U vindt er oorverdovende stilte in volle natuur. Maar Massembre staat voor veel meer dan dat met zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en ecologische inzet. Het klapstuk hiervan is de inhuldiging van een geothermisch netwerk. Het doel op lange termijn? Niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en volledig autonoom worden.
Sociaal toerisme, voor iedereen toegankelijk
Massembre is een toeristisch ontspanningscentrum voor iedereen. Gaande van koppels of gezinnen die een weekenduitje boeken, tot kinderen die op bosklassen komen, groepen die een evenement organiseren of bedrijven die seminaries of teambuildings organiseren. De aandacht voor sociaal toerisme biedt kansen op ontspanning voor alle budgetten. Het domein hanteert voordelige tarieven voor kinderen en volwassenen door onder andere samen te werken met verenigingen zoals Pasar en Steunpunt Vakantieparticipatie.
Een toonbeeld van duurzame energie
Naast de sociale inzet, investeert het vakantiecentrum in ecologische en duurzame oplossingen door de renovatie van verschillende gebouwen. Dubbele isolatie van de daken, dubbele beglazing, opvangen en gebruiken van regenwater, zonnepanelen, spaarlampen, … Zelfs de hitte die gegenereerd wordt in de douches of in de toiletten wordt verzameld om de gangen te verwarmen. Een belangrijke stap is gezet met de renovatie van het Durletgebouw en de creatie van een geothermisch netwerk met warmtepompen. Een hernieuwbare energiebron die niet vervuilt. Met deze installatie wil Massembre een pionier zijn in de sector van duurzaam toerisme in Wallonië. Na het testen van dit nieuwe concept wensen ze de resultaten en de vergaarde kennis te delen met de sector.
Hittepompen en geothermie, hoe werkt dat juist?
Geothermie houdt in dat een gebouw verwarmd wordt met de natuurlijke hitte van de aardbodem. Dit wordt in praktijk gebracht door verticale boringen met buizen die tot 100 meter diep kunnen gaan. Deze buizen zijn verbonden met een warmtepomp en bevatten een vloeistof die de hitte van de aarde kan opnemen en naar de oppervlakte brengen. Deze hitte wordt daarna herverdeeld door de pompen in de leefruimtes van het Durletpaviljoen. Een dergelijk systeem heeft verschillende voordelen: ondanks de hoge investeringskost is dit duurzame systeem op lange termijn rendabel en vraagt het heel weinig onderhoud. Andere gebouwen kunnen bij toekomstige renovaties daarenboven gemakkelijk aan het netwerk toegevoegd worden. En deze energie zal steeds beschikbaar zijn op onze geografische ligging, waar de aardbodem een constante temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius bedraagt vanaf 5 meter diepte. Ondanks deze lage temperatuur bevindt zich op deze ‘ondiepte’ een massa aan thermische energie die zich voortdurend hernieuwt. Deze kan door middel van een warmtepomp ter beschikking gesteld worden om het gebouw op de gewenste temperatuur te verwarmen. Harde of zachte winter, het Durletgebouw zal dus steeds een aangename temperatuur hebben.